Blat jest prawdziwym sercem kuchni i trudno się dziwić, że jego wybór może nastręczać sporych trudności. Nie tylko powinien być wytrzymały i mieć odpowiedni rozmiar, musi jeszcze świetnie się prezentować i pasować do reszty wystroju pomieszczenia. Oto garść wskazówek, jak wybrać ten idealny blat do kuchni z dowolnego materiału!
Blat kuchenny drewniany
Blat do kuchni z drewna to coraz popularniejszy wybór jeśli chodzi o wykończenie szafek kuchennych. Nie sposób się temu dziwić, gdy styl rustykalny i przytulne kuchnie w dawnym stylu zaczynają wracać do łask. Ten materiał na blat wywołuje bowiem rzeczywiście nostalgiczne wspomnienia domu rodzinnego lub dziadków, gdyż dawniej był to podstawowy materiał w kuchni. Także dzisiaj sprawdzi się jednak nie tylko w tradycyjnych wystrojach, ale nowocześniejszych aranżacjach. Jego zaletą jest też ekologia, gdyż zwykle materiał na blat jest pozyskiwany z recyklingu. Na uwagę zasługuje fakt, że drewniany blat łatwo dopasować nawet do najbardziej nietypowego kształtu blatu, na przykład w narożniku – drewno zdecydowanie najłatwiej ciąć. Wymagają jednak stałej konserwacji za pomocą odpowiednich środków i nie najlepiej znoszą wilgoć.
Blat kuchenny imitujący marmur
Chociaż marmurowy blat wydaje się dość luksusowym i kuszącym wyborem, często lepiej jest poprzestać na imitacji marmuru, która zachowuje sporo zalet oryginału i nie posiada także jego wad. Naturalny marmur jest bardzo podatny na poplamienia i brud, dlatego wymaga stałej, specjalnej impregnacji. Laminowane blaty imitujące marmur nie mają tego problemu i zachowują niepowtarzalny wzór tego kamienia, często trudno odróżnialny od oryginału. Nie trzeba chyba dodawać, że jest także o wiele tańszy od prawdziwego kamiennego odpowiednika.
Blat kuchenny z kamienia
Blaty kamienne to prawdziwa klasyka, która zachwyca eleganckim wzornictwem pasującym do większości wystrojów wnętrz. Sprawdzą się w klasycznych aranżacjach, jak i przy nowoczesnych rozwiązaniach. Zazwyczaj używa się granitu lub marmuru, które różnią się przede wszystkim kolorystyką i wzorami. Niewątpliwym ich atutem jest odporność na wszelkie uszkodzenia, jak zalania czy zarysowania. Z drugiej strony trudno ukryć, że jest to drogi materiał na blat kuchenny, do tego nie jest zbyt elastyczny w obróbce i dopasowywaniu do niestandardowych przestrzeni. Kamień jest także ciężki i nie każdy mebel jest dostosowany do utrzymania go w bezpiecznej pozycji.
Blat kuchenny laminowany
Mimo, że blaty z kamienia wydają się najbardziej odporne, to odpowiedniej jakości blaty laminowane wcale im nie ustępują. Co prawda w zależności od modelu i konkretnej techniki wykonania odczucia mogą się różnić, ale zwykle ten rodzaj materiału cechuje się świetną odpornością na wysokie temperatury, zarysowania, środki chemiczne i zalania. Trzeba jednak szczególnie rozważnie wybierać odpowiedni model, zarówno pod względem jakości, jak i stylistyki wnętrza. Ilość wzorów jest ogromna i nic nie stoi na przeszkodzie by regularnie próbować nowych pomysłów, gdyż wymiana blatu laminowanego jest niezwykle łatwa!
Blat kuchenny konglomerat
Ten typ blatu to dobry kompromis między twardością blatu kamiennego, a elastycznością innych typów materiałów. Wykonany jest rozdrobnionego kamienia zmieszanego z odpowiednimi łącznikami, np. akrylem. Niezwykła wytrzymałość blatu idzie tu w parze z lżejszą wagą, nieco niższą ceną i przede wszystkim szerszymi możliwościami aranżacyjnymi, ponieważ ten typ blatu bywa barwiony na różne sposoby. Właśnie dlatego blat konglomeratowy jest tak uniwersalnym wyborem!